За първи път в допълнение към историческите статистически данни има конкретни геоложки

...
За първи път в допълнение към историческите статистически данни има конкретни геоложки
Коментари Харесай

Учени предупреждават за предстоящ трус край Истанбул

За първи път в допълнение към историческите статистически данни има съответни геоложки доказателства, че истанбулският район на Турция може да бъде ударен от голямо земетресение в относително малко време. Разбира се, към момента никой не може да каже по кое време тъкмо ще има земетресение. 

На 22 май 1766 година мощно земетресение блъснало град Истанбул, оставяйки след себе си опустошение и гибел. Писмените летописи от това време разрешават това земетресение да се оцени на 7,5 по Рихтер. Според свидетелствата това земетресение се е движело по северноанадолския разлом, който се простира през вътрешността на Мраморно море, през Истанбул към Гърция. Този разлом е задоволително прочут и проучван. Важното е друго - от този момент земетресенията последователно се реалокират на изток, а по-късно от изток на запад по посока на Истанбул. Сега разломът минава на 12 километра от Истанбул.

Изследователи от института Geomar в Кил, Германия, изследват пролома и дават съществено предизвестие. В изследване, извършено в съдействие с френски и турски откриватели, систематизирани в публикация, оповестена в Nature Communications, се оповестява, че под Мраморно море вече е натрупано голямо количество сила. Както споделя Дитрих Ланге, координаторът на проучването, тази сила е задоволителна, с цел да провокира " земетресение с размери от 7,1 до 7,4 градуса наоколо до Истанбул ".

Северноанадолският разлом отбелязва границата сред евразийската плоча и анадолската плоча на юг. Той натрупва сила и напрежение, което се случва при плъзгане на двете плочи в контактната линия. Това напрежение се освобождава понякога със земетресение. През 1999 година мощно земетресение удари град Измит, на 90 км източно от Истанбул. Тогава починаха 17 000 души, а други хиляди останаха без дом. 

През последните години това " струпване на мощ " се следеше извънредно тъкмо посредством серия наземни GPS станции. GPS е невероятно да се приложи в морето, тъй като сателитните сигнали не доближават дъното на морето. За да се преодолее този минус, системата е приключена с поредност от детектори (акустични транспондери), ситуирани на дълбочина 800 метра по двете страни на разлома. Това разрешава непосредствено премерване на деформацията на морското дъно на Мраморно море с неточност, която не надвишава един милиметър. Изследването се основава на общо 650 000 измервания, извършени в продължение на две години. Въз основа на данните Ланге и неговите сътрудници споделят, че " сривът е затворен, което значи, че напрежението се натрупва и че рано или късно то ще бъде освободено посредством земетресение, което евентуално ще удари целия регион на Истанбул ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР